ונציה היא אחת הערים הנפלאות בעולם, תעלותיה הציוריות הופכות אותה לאחד המקומות המרגשים והרומנטיים שכל אחד שואף לבקר, ולו פעם אחת בחייו. אך מעבר לגשרונים ולפיאצות המרשימות, לונציה ישנו גם צד קודר ורווי מסתורין. ונציה ידועה בקרב חובבי הפעילויות העל טבעיות כאחת הערים הרדופות ביותר בעולם הטומנת בחובה סודות של עבר עקוב מדם, מגפות ותעלומות רצח בלתי פתורות.
פאלאצו דאריו הוא אחד מאותם מקומות אפלים של "ונציה נֶרָה", ונציה השחורה והרדופה המסתתרת מאחורי המסכה. ארמון פאלאצו דאריו שוכן ברובע הדורסודורו על גדת הקנאל גראנדה בסמוך לאוסף פגי גוגנהיים. חזיתו הגותית הדהויה של המבנה יוצרת השתקפות נפלאה על מי התעלה, אותה הנציח בציור אימפרסיוניסטי קלוד מונה בכבודו ובעצמו.
פאלאצו דאריו – קלוד מונה, 1908, מכון האמנות של שיקגו.
Claude Monet [Public domain], via Wikimedia Commons
הפאלאצו או ה"קא דאריו" נבנה בין השנים 1479-1487 עבור ג'ובאני דאריו, סוחר ונציאני שכיהן כמזכיר הסנאט של הרפובליקה הונציאנית. ללא ספק מדובר במבנה אדריכלי נהדר שחזותו כה יוצאת דופן בסביבתו הקרובה.
גב המבנה מעוטר בקשתות גותיות, ארובותיו המפוארות יחודיות, וחזיתו הקדמית משלבת שיש צבעוני עם שיש לבן מחצי האי איסטריה שבים האדריאטי. אך אליה וקוץ בה, או כפי שאומרים באיטליה:
"בֶּלֶצָה מָלֶדֶטָה", כלומר "יופי ארור". הונציאנים משוכנעים כי המבנה מקולל, והרוכש אותו צפוי לאבד את כל נכסיו ולחוות מוות אלים בטרם עת.
כמות המקרים בהם מתו בעליו החדשים של הארמון זמן קצר לאחר שקיבלו את המפתחות מפתיעה ומזעזעת כאחת.
שלא בכדי, זכה הארמון המתעתע לכנויים לא מחמיאים כגון "הבית שאין חוזרים ממנו" או "ארמון הקטל".
מעדויות של אלו ששהו בחדרי הארמון אף מצטייר, כי חשו באי-נוחות ובחוסר שלווה אותם התקשו להסביר.
חזיתו הייחודית של הפאלאצו דאריו.
Creative Commons License By Nino Barbieri, via Wikimedia Commons
כדי להבין את המוניטין המקאברי לו זכה הארמון עלינו לחזור מאות שנים אחורה:
לאחר מותו של ג'ובאני דאריו בשנת 1494, עבר הארמון בירושה לידי בתו מריאטה שבמקרה הייתה נשואה לוינצ'נזו, בנו של של בעלי הארמון השכן פאלאצו ברבארו. לא עברו אלא שנים ספורות וויצ'נזו פשט את הרגל ונדקר למוות, ומריאטה שלא יכלה לשאת את אבדנו של אהובה שמה קץ לחייה כשצללה למי התעלה. הטרגדיה המשפחתית לא תמה בכך, ובנם וינסנט ג'וניור נהרג מאוחר יותר בנסיבות מסתוריות באי כרתים.
מזועזעים ממותם המסתורי והטרגי של השלושה, החלו תושבי ונציה מעלים השערה כי קללת הארמון נובעת משום שנבנה על בית קברות טמפלרי עתיק. כך או אחרת, במשך 200 שנה נשמר בבית שקט יחסי ובזמן שהאגדה החלה להתפוגג, המוות הכה שוב בדייריו של הארמון.
- פאלאצו דאריו ופאלאצו ברבארו הסמוכים זה לזה נותרו בחזקתה של משפחת ברבארו במשך יותר משלוש מאות שנה. אלסנדרו ברבארו אחד מצאצאי המשפחה ניסה ככל הנראה להסיר את הקללה ולאחר ששיפץ את הארמון מכר אותו ליהלומן ארמני בשם ארביט עבדול. תוך זמן קצר איבד סוחר אבני החן את ההון העצום שצבר ועזב את העולם ללא אגורה שחוקה.
- במאה ה-19 הסאגה נמשכה במקרה דרמטי של רצח והתאבדות, כשמדען אנגלי בשם ראדון בראון נמצא בארמון עם פילגשו, מוטל לצידה ללא רוח חיים.
- הפורענות לא חדלה גם במאה ה-20. צ'ארלס בריגס, מיליונר אמריקאי שעבר להתגורר בונציה, שם קץ לחייו בארמון משום שהואשם בחיבה לבני מינו.
- ב -1964 הטנור האיטלקי מריו דל מונקו, נפגע בתאונת דרכים בעת שהיה בדרכו לונציה להשלים את רכישת פאלאצו דאריו. דל מונקו ניצל בנס ממוות ונסוג מהצעתו לרכוש את הנכס.
הטנור האיטלקי מריו דל מונקו, ניצל ממוות בדרכו לרכוש את הארמון.
Creative Commons By Stevan Kragujević, via Wikimedia Commons
- שלא כמו מריו דל מונקו, לפיליפ ג'ורדאנו לאנצה לא שפר המזל. בשנות ה -70 רכש ג'ורדאנו את המבנה ונרצח בו ע"י חברו הקרואטי.
- אחד הדיירים המפורסמים של הפאלאצו היה קיט למברט, מפיקה הידוע של להקת הרוק
המי (The Who). למברט נמשך לסיפורים האפלים של הארמון ורכש את המבנה בשנת 1971 מרווחיו על אלבום המופת "טומי". עד היום לא ברור מה בדיוק קרה שם, אבל המפיק שהתמכר לסמים נמלט מן הארמון לאחר שהתלונן כי רוחות רודפות אותו. בסופו של דבר מצא למברט את מותו כאשר מעד במדרגות ביתה של אימו בלונדון ונפגע אנושות בראשו. - בשנת 1980 רכש פבריציו פרארי איש העסקים הונציאני את הארמון ועבר להתגורר בו עם אחותו ניקולטה. פרארי נקלע למשבר פיננסי חריף וניקולטה נהרגה בתאונת דרכים.
- הגענו לשנות ה-90, התעשיין הידוע ראול גארדיני רוכש את הארמון ושם קץ לחייו במילאנו, לאחר שנתגלתה מעורבתו בשערורייה פוליטית פיננסית.
- תאמינו או לא… השמועות מתעקשות שאפילו וודי אלן חכך בדעתו בשלב מסויים באם לרכוש את הארמון, אבל נמלך בדעתו אחרי ששמע על ההסטוריה הקטלנית של המקום.
Tommy אלבום המופת של The Who – מרווחיו נרכש הארמון
נמלך בדעתו לרכוש את הארמון? וודי אלן
Creative Commons By Colin Swan, via Wikimedia Commons
רגע זה עדיין לא נגמר…
- בשנת 2002 הבסיסט הידוע של להקת המי (The Who) ג'ון אנטוויסל נפטר מהתקף לב, בדיוק שבוע לאחר ששכר את הארמון.
עד היום לא ברור מהי מנת חלקו של הארמון בשלל המיתות הללו, אבל אם תשאלו את תושבי ונציה, לדידם אין כל ספק, הנכס מקולל ואסור בתכלית האיסור לרכוש אותו.
מקור הקללה כך הם טוענים, נרמז בכתובת המגולפת על אריחי השיש בכניסה לארמון.
"Urbis Genio Joannes Darius", בתרגום חופשי "ג'ובאני דריו מגינה של העיר"
אלא שבאנגרמה (שיכול אותיות) ניתן להבין את הביטוי כ:
"Sub Ruina Insidiosa Genero", דהיינו "מי שיחיה תחת קורת גג זה, ימצא הרס וחורבן."
(לצפייה בכתובת הגדילו את התמונה הבאה).
"Urbis Genio Joannes Darius", דברי שבח לדאריו או אנגרמה מקוללת?
Creative Commons By David Nicholls
צרוף מקרים אקראי או קללה נצחית? תלוי את מי תשאלו.
מה שכן, הארמון הוא אחד הבודדים המוצע לעיתים קרובות למכירה, במיקום הנחשק על הקנאל גראנדה….
אז רק לאלו המתעניינים ברצינות, הטלפון של המתווך שמור אצלי…
חזיתו האחורית של הפאלאצו דאריו.
Creative Commons By Grigio60, via Wikimedia Commons