אטרקציות בלונדון ישנן למכביר, אך ברשימת החובה המצויה בכל אחד מן המדריכים תמיד יופיע טקס חילופי המשמרות בחזיתו של ארמון בקינגהאם. רבות הדרכים להגיע לבקינגהאם, אבל המסלול האהוב עליי הוא דרך הרחובות סיינט ג'יימס ומרלבורו ומשם לשדרות מאל המלכותיות המובילות אל הארמון. (המסלול מצורף במפה למטה).
רובע סיינט ג'יימס משתרע מרחוב פיקדילי עד לפארק סנט ג'יימס, ועדיין שומר על צביונו העתיק מן המאה ה-17.
את שכונת המגורים היוקרתית פיתח בזמנו הנרי ג'רמין, על פיסת הפארק המלכותי אותה קיבל מן המלך צ'ארלס ה-2. מרבית המבנים המקוריים אמנם נותרו על כנם, אך את הדיירים החליפו חנויות ומשרדי יוקרה, גלריות עתיקות לאמנות ובעיקר מועדונים אקסקלוסיביים של ג'נטלמנים. לא בכדי זכתה השכונה לכנוי "קלאבלנד", ארץ המועדונים, כאשר המהוללים שביניהם כמו הבודלס הוייטס והברוקס החלו למעשה כבתי קפה ומרכזי הימורים ידועים לשמצה.
ארמון סנט ג'יימס בקצה הרחוב – 1930
Creative Common By Leonard Bentley
מפינת רחוב פיקדילי ועד לארמון סיינט ג'יימס יקרו בדרככם חנויות שהן שם דבר, בתי מסחר יוקרתיים שמזה מאות שנים הפכו מוסדות. כך למשל חנות סוחרי היין של הוד מלכותה, האחים ברי וראד מן המאה ה-17 (Berry Bros & Rudd), וחנות הנעליים האגדית ג'ון לוב מן המאה ה-19 שבין לקוחותיה הידועים נמנו אנדי וורהול, פרנק סינטרה, המלכה ויקטוריה והנסיך צ'ארלס.
לא פחות מעניין הוא בית מספר 6 שם תוכלו למצוא את "חנות הכובעים הותיקה ביותר בעולם", החנות הנהדרת של ג'יימס לוק (Lock & Co) השוכנת ברחוב מאז 1676.
Lock & Co – חנות הכובעים הותיקה ביותר בעולם
Creative Common by Michael Cairns
הסיפור מתחיל בשנת 1849 כשבעל חווה מנורפוק בשם אדוארד קוק פסע לחנות הותיקה של יצרן הכובעים ג'יימס לוק (Lock & Co) שברחוב סיינט ג'יימס בלונדון ובאמתחתו בקשה לא שגרתית. קוק ביקש לעצב כובע חדש עבור מפקחי הציד שלו.
אדוארד קוק ועמיתיו בעלי האחוזות, נהגו להעסיק ביערות ובשטחים הכפריים אשר בבעלותם מפקחים, כדי שימנעו ציד ודיג לא חוקיים. חמלה יתרה לבעלי החיים לא בדיוק הייתה שם, להיפך, כל רצונם היה שתיוותר כמות מספקת של חגלות פסיונים וצבאים למסעות הצייד שארגנו בעצמם.
מכל מקום, אדוארד קוק כבר לא היה מעוניין במגבעת הגבוהה המסורתית, אלא ביקש כובע יותר פרקטי. כובע שיגן על ראשי המפקחים הרכובים על סוסיהם מפני הענפים הנמוכים, ויעמוד במשבי רוח חזקים.
ישנם אף שהרחיקו לכת ואמרו, כי בסתר ליבו קיווה קוק שהכובע החדש יהיה חסין לקליעיהם של הציידים הבלתי חוקיים.
בקשתו של קוק אמנם הייתה מאתגרת, אבל לא משהו שירתיע חנות כובעים עם מוניטין נכבד של 200 שנה.
משך שבועות מספר עמלו בחנות והשכילו לפתח כובע לבד קשיח שחור, בעל תבנית חצי כדורית ושוליים צרים ומעוגלים. כדי לספק הגנה לכיפת הכובע, נעשה שימוש בחומר הקשיח שלאק (Shelac), פולימר טבעי המיוצר ע"י חרקים קטנים. משתמו נסיונות הפיתוח, הפקידה החנות את עיצוב האבטיפוס בידי כובעניה הבכירים מסאת'ק, תומאס וויליאם באולר.
כעבור זמן מה שב אדוארד קוק לחנות, ובטרם קיבל החלטה סופית, כך מסופר, הניח את הכובע על המדרכה ודרך עליו פעמיים כדי לבדוק את עמידותו. הכובע, למרבה המזל צלח את המבחן, אדוארד קוק הושיט את ידו לכיס ושלף 12 מטבעות שילינג, ולכל היתר דאגה ההסטוריה. (הכובע המקורי נמכר היום בין 200-300 לי"ש)
כפי שהיה נהוג, Lock & Co נתנו לכובע את שמו של מבצע ההזמנה "קוק", אך את שמו המקובל עד היום "הבאולר", קיבל הכובע ממעצבי הכובעים Thomas & William Bowler, שהמשיכו לייצר ממנו עותקים רבים והפכו אותו לאחד הכובעים היותר סמליים שידע העולם.
במשך שנים רבות נקשר הבאולר עם דמותו הסטריאוטיפית של תושב לונדון, וכל מי שצפה באחד מסרטי חבורת מונטי פייתון מכיר היטב את הסצינות בהן נראה הבריטי המחוייט ממתין לאוטובוס הדו קומתי עם באולר על ראשו ומטרייה מקופלת בידו. הבנקאי הטיפוסי מאזור הסיטי של לונדון מונצח היטב בדמותו של ג'ורג' בנקס החובש באולר בסרט מרי פופינס, ואולי מאותה סיבה מוטבע הכובע על הלוגו של בנק המשכנתאות הבריטי ברדפורד ובינגלי.
לשיא הצלחתו הגיע הכובע באמצע שנות המאה ה-20, עת הונהג כקוד לבוש לעובדי עיריית לונדון. הבאולר שימש את השירות הציבורי והפרטי כאחד, ובפועל רק סגנון החליפה הוא שהבדיל בין נושאי התפקידים השונים. גם היום מהווה הכובע סממן בריטי מובהק ומשמש את הנסיכים ויליאם והארי לתפקידים ייצוגיים ואירועים רשמיים.
בשורת הכובע חצתה את האוקינוס והגיעה לארצות הברית של אמריקה, ופועלי הרכבות סייעו לתפוצתו של הבאולר גם לדרומה של היבשת.
תעשיית הקולנוע תרמה אף היא להאדרת המותג ובין שלל הדמויות שחבשו את הכובע על האקרנים היו:
שר הקסמים קורנליוס פאדג' מהארי פוטר, חברי הכנופייה הסאדיסטית בתפוז המכני, וצ'רלי צ'פלין בתפקיד היחפן. הבאולר הוא סימן ההיכר הידוע של סטן לורל ואוליבר הארדי הידועים בארצנו בשמם: "השמן והרזה", ובסרט גולדפינגר משמש הבאולר להפתעתו של ג'יימס בונד, כלי נשק קטלני בידי אודג'וב הנבל הרע.
כדי להתאים במדוייק את הכובע הקשיח לראשו של הצרכן, פיתחו ב- "ג'יימס לוק אנד קו" מכשיר מיוחד בשם Conformateur שנראה בערך כמו קסדת הטיפולים של אלכס מהסרט התפוז המכני. למעשה מדובר בכתר של סיכות המונח על גולגלתו של הלקוח וממפה בהקטנה את הצורה וקווי המתאר המדוייקים ע"י נקישת הסיכות על גבי הכרטיס. התהליך כולל שמוש באדים המסיייעים לרכך את הכובע ומקנים לו את הגמישות הדרושה לעיצוב.
סרטון קצר המציג את פעולת הקונפורמטר להתאמה מדוייקת של הכובע לראש הלקוח.
מלבד הבאולר, ה-"ג'יימס לוק אנד קו" מתפארת בהישגים אחרים ומספקת מגוון כובעים לעשרות אלפי לקוחות הנהנים מאיכותם וטיבם של מוצריה. החברה נושאת בחותם ההרשאה המלכותי המקנה לה אישור לספק כובעים לחברי משפחת המלוכה, הנוהגים לפקוד את החנות באופן תדיר.
הסטוריית העיצוב המפוארת של החברה והשפעתה הרבה על מגמות האופנה מוצגים לראווה בארכיב החברה המצוי בחדר המורשת שבגב החנות. החדר המרתק מכיל הזמנות כובעים וחשבונות הנושאים את שמותיהם של וינסטון צ'רצ'יל, קלארק גייבל, אוסקר ויילד וצ'רלי צ'פלין שרכשו כובעים בחנות, ותבניות ראשיהם מונצחות בה עד היום.
גולת הכותרת היא ללא ספק, התבנית המקורית ששימשה לעיצוב הכובע כפול הפינות המפורסם של האדמירל נלסון בשנת 1800.
לא פחות נדירות הן ההזמנות שביצע בחנות האדמירל נלסון בין השנים 1801 ל -1805. מן ההזמנות שכללו שני כובעים כפולי פינות, עולה כי בספטמבר 1805 הגיע נלסון ל-Lock & Co להסדיר את חובו. למרבה הצער, היה זה שבועות ספורים טרם שהפליג לטרפלגר, הקרב בו ימצא את מותו.
ואי אפשר לסיים בלי השיר "דום לב" של הלהקה הבריטית מדנס, המציירת את הוורקוהוליק הבריטי הטיפוסי, הנוסע מידי בוקר לשגרתו היום יומית האפורה עם כובע הבאולר לראשו…
Papers in the morning
Bowler hat on head
Walking to the bus stop
He's longing for his bed
Waiting with his neighbours
In the rush hour queue
Got to get the first bus
So much for him to do
He's got to hurry
Got to get his seat
Can't miss his place
Got to rest his feet
מסלול היוצא מרחוב פיקדילי בסמוך למלון ריץ עד לארמון בקינגהאם דרך רחוב סיינט ג'יימס
אם תגיעו מכיכר פיקדילי תוכלו להתרשם מארקייד ברלינגטון עליו תוכלו לקרוא כאן.