למרגלות הרי הדולומיטים, בליבו של עמק נהר האדיג'ה שוכנת העיר הנפלאה טרנטו, בירת נפת טרנטינו שבדרום חבל טירול. בטרנטו תמצאו טירה מרשימה, מבני רנסאנס מעוטרי פרסקאות וקתדרלה יחודית המשלבת מבנה רומנסקי בסיסי עם אלמנטים גותיים מרהיבים. כאן התכנסה מועצת טרנט הקתולית משך 18 שנים, כדי לתת מענה הולם לאתגר הפרוטסטנטי שהציבו מרטין לותר וחסידיו, תגובה שנודעה לימים בשם "קונטרה רפורמציה" כלומר הרפורמציה שכנגד.
טרנטו הייתה למעשה כפר קלטי שנכבש בידי הרומים במאה הראשונה לפנה"ס לאחר סדרת עימותים עם שבטי הרייטים המקומיים. עפ"י המסורת מקור השם טרנט הוא באל נהר קלטי. אם כי ישנם הסבורים כי הרייטים הם שהעניקו לטרנט את שמה עקב צורת אפיקו של נהר האדיג'ה הנחלק לשלושה חלקים.
מכל מקום, הרומאים קראו ליישוב טרידנטום: Tridentum בשל שלוש הגבעות המקיפות את העיר: דוס טרנט, דוסו סנט אגתה ודוסו די סן רוקו. עדות לשם הרומי תמצאו בדמותו של נפטון מעל המזרקה המרהיבה מן המאה ה-18 במרכזה של פיאצה דואומו, כשהוא נושא בידו את הקילשון התלת ראשי (הטרידנט).
הכתובת הלטינית מן המאה ה-13 החקוקה על בניין העירייה הישן מציינת את אותם הרים שמלבד שמה של טרנטו סיפקו לה מחצבי כסף מן המכרות שבקרבם.
Montes argentum mihi dant nomenque Tridentum
בתרגום חופשי: "ההרים מעניקים לי כסף ואת השם טרנטו".
שטחיה המוניציפליים של טרנטו ואוכלוסיתה המגוונת אינם מרוכזים רק בעיר גופא, אלא גם בפרברים הכפריים המקיפים אותה. הקשר האמיץ של טרנטו עם ההרים סביב, הוא בעיקר עם מונטה בונדונה המתנשא מדרום מערב לעיר בגובה 2098 מ' ומכונה "ההר של טרנטו". מונטה בונדונה ידועה גם כאחת מעייירות הסקי היפות של צפון איטליה עם מסלולי גלישה מרהיבים ביופיים.
מונטה בונדונה – האלפים של טרנטו
Creative Commons By Ronchet, via Wikimedia Commons
מרבית המבקרים בכיכר הדואומו העתיקה מרוצפת האבן, מתרשמים ממזרקת הבארוק המפוארת של האל נפטון עם סוסוני הים והטריטונים הנהדרים. אך אינם שמים לב לפינה הצפונית של הכיכר בפינת ויה בלנצאני, שם מצוייה מזרקה נוספת וקטנה יותר – מזרקת נשר האבן. הפונטנה דל אקילה נחבאת בחזית בניין הקזה רלה
Casa Rella המתפאר בפרסקאות שובי עין המצניעות את קיומה של המזרקה.
ציורי הקיר המרהיבים בחזית הקזה רלה.
במרכז למטה החרב שהייתה תלויה מעל דמוקלס, שהתחלף בתפקיד עם דיוניסוס מלך סירקוז והבין כי מעל נושא השררה עומדת תמיד סכנה מתמדת.
שמו של הפסל ומועד יצירתו אינם ידועים במדוייק, אך ישנו מיתוס מרתק העומד מאחוריו.
האגדה העתיקה מספרת על אדם מסרדאניה (Sardagna) אחד מפרבריה של טרנטו, שפיתח קשרי ידידות עם נשר מן ההר בונדונה. ידידותו של האיש ששמו היה ז'אן ג'ורג'יו סקנדה עם העוף הדורס הייתה הדוקה מידי למורת רוחה של אשתו שלא ראתה קשר זה בעין יפה. ההתגלעויות בעניין זה היו אם כן תכופות בין בני הזוג והגיעו לא פעם למימדים אלימים בהם סבלה האשה מנחת זרועו של הבעל האלים. היה זה יום בהיר, בו אחד הויכוחים המרים הביא לקיצה של האשה האומללה שנרצחה בדם קר. הרוצח שהובל מיד למחבוש, הושם בתא מבודד עם אשנב מסורג והמתין למשפטו הצפוי.
לא עברו אלא מספר ימים, ובאשנב המסורג הופיע זמיר שנשא במקורו בשורה מעודדת. בפתק שהשמיט מפיו נכתב כי הנשר ידידו של האסיר מתחייב להוציא אותו לחופשי אלמלא ישבע לשקר. שבועות מספר שהה הבעל במאסר המבודד וכל ימי מאסרו נמנע מלחטוא לאמת, אך לאחר שהובא בפני הדיינים בפאלאצו פרטוריו נאשם האיש ברצח ונגזר דינו למות בעריפת ראש.
לביצוע גזר הדין, הובל האיש כפות לפיאצה דואומו, שם הספיקו להתגודד המוני האנשים, ובטרם הסירו את ראשו מעליו הבחין האיש בנשר כשהוא מעופף מעליו ומתיישב בפינת הכיכר.
אחוז בעתה ותעוב כלפי הציפור הבוגדנית, טען האיש לחפותו תוך שהוא מאשים ברצח את הציפור הענקית ונתן קולו בזעקה: "אם אני משקר, אתה הנשר הארור, תהפוך לסלע!"
באותה השנייה התאבן הנשר לתדהמתם הרבה של הצופים ונתן חיזוק לאשמתו של הרוצח ז'אן ג'ורג'יו סקנדה שמיד הוצא להורג. כעבור מספר ימים הושב נשר האבן לאותו עמוד עליו התיישב בפינת הכיכר של טרנטו.
העמוד ומעליו הנשר שהתאבן.
Creative Commons License By Matteo Ianeselli via Wikimedia Commons
שלא במפתיע לאגדה ישנה גרסה נוספת עם נימה חיובית יותר, אלא שכאן מדובר באדם שנידון למוות על לא עוול בכפו. מסופר כי אותו נאשם טיפס במדרגות לפיגום שהוצב בכיכר, מול המגדל העירוני והבחין בנשר המעופף מעליו. כמעשה יאוש זעק האיש: "הנשר יהפוך לאבן אם אני חף מפשע". מיד התאבן הנשר, גזר הדין בוטל והאיש שוחרר. הביטו בעוף הדורס ותבחינו בעמוד עליו התיישב בטרם שהפך לאבן.
מזרקת נשר האבן בסימן האדום בצפון הכיכר